Skip links

14 Συνήθειες που μπορουν να σου αλλάξουν την ζωή

Μικρές συνήθειες, τις καθημερινότητας, οι οποίες μπορούν να σου αλλάξουν την ζωή προς το καλύτερο.

1. Απολαύστε τη στιγμή

Κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε ένα πράγμα που συχνά θεωρείτε δεδομένο. Προσέξτε το προσεκτικά και με πλήρη επίγνωση. Προσπαθήστε να νιώσετε με όλες τις αισθήσεις σας. Παρατηρήστε τα θετικά συναισθήματα και τις συσχετίσεις που πηγαίνουν μαζί του. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτήν την επίγνωση για 15-20 δευτερόλεπτα περίπου, για να την νιώσετε πραγματικά.

 

2. Πρακτική μη συνειδητή επίγνωση του εαυτού σας και των άλλων

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάνουμε ότι μπορούμε με τους πόρους που έχουμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Κανείς δεν ξυπνάει και λέει: “Νομίζω ότι θα διαλύσω την ζωή μου σήμερα.” Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας και τους άλλους.

 

3. Καλλιεργήστε την ρεαλιστική σκέψη

Δεν πρέπει απαραίτητα να σκέφτεστε θετικά. Μερικές φορές, ο υγιής σκεπτικισμός είναι κατάλληλος. Προσπαθήστε να είστε ισορροπημένοι στη σκέψη σας. Για παράδειγμα:  Ποιες είναι οι συνέπειες; Πόσο πιθανό είναι να συμβεί; Τι δεξιότητες αντιμετώπισης έχετε στη διάθεσή σας αν συνέβαινε το χειρότερο;

 

4. Συνδεθείτε με άλλους

Είμαστε εγγενώς κοινωνικοί και έχουμε μια θεμελιώδη ανάγκη να ανήκουμε. Έχοντας κοινωνική στήριξη είναι ένα ρυθμιστης σε περιόδους πίεσης. Η σύνδεση με άλλους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Αλλοι μπορούν να σας δώσουν χρήσιμα σχόλια.

5. Επίλυση των συγκρούσεων προληπτικά

Αντιμετωπίστε τα συναισθηματικά ζητήματα ως προσωρινά και επιλύσιμα. Χρησιμοποιήστε την αυτοπεποιθηση σας. Συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να είστε ευγενικοί χωρίς να έχετε ανθρώπους να σας εκμεταλευονται

 

6. Φροντίστε τον εαυτό σας

Να ασκέιστε, να τρώτε υγιείνα, να κοιμάστε σωστά, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να έχετε όρια. Κάντε ένα σήμερα.

 

7. Μοιραστείτε ευγνωμοσύνη και αγάπη

Εκφράστε ευγνωμοσύνη σε όσους έχουν κάνει τη διαφορά στη ζωή σας. Στείλτε μια κάρτα. Γράψε ένα γράμμα.

Photo by Ashley Whitlatch, Source Unsplash

8. Εστίαση στο καλό

Γράψτε τρία καλά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα. Βγάλτε φωτογραφίες. Γράψτε. Αυτό βοηθάει να αναπροσανατολίζουμε το μυαλό μας στο γεγονός ότι τα πράγματα γίνονται πραγματικά καλά.

 

9. Ζήστε σαν να είστε διακοπές

Τι κάνει ο χρόνος που περνάμε στις διακοπές καλύτερα από τον χρόνο που ξοδεύουμε στο σπίτι; Είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Προσπαθούμε νέα πράγματα. Στο σπίτι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει επείγον η αίσθηση του επείγοντος και κάθε φορά το αναβάλουμε. Σχεδιάστε ένα χρόνο σαν να είστε τουρίστας στην πόλη σας.

 

10. Κάντο στα ψέματα

Μελέτες δείχνουν ότι εάν το πρόσωπό σας βρίσκεται σε χαμογελαστή θέση, στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας ότι είστε ευτυχείς. Εστιάστε στο να έχετε τις γωνίες του στόματος σας ελαφρώς σηκωμένες. Φανταστείτε ότι ακόμα και τα μάτια σας χαμογελούν.

 

11. Διασκεδάστε και γελάστε

Το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει ορισμένες ορμόνες στρες, υπερασπίζεται τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνει τη μνήμη και τη μάθηση, βελτιώνει την εγρήγορση και αυξάνει τη δημιουργικότητα.

 

12. Ξοδέψτε χρήματα

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν (κάποια) ευτυχία, αλλά μόνο αν τα ξοδέψετε στα σωστά πράγματα, όπως οι εμπειρίες ή άλλοι άνθρωποι. Κανένας δεν είπε πριν πεθάνει, “Θα ήθελα να είχα αγοράσει περισσότερα πράγματα.”

 

13. Απλοποιήστε

Πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλές δραστηριότητες, πάρα πολλές επιλογές – πραγματικά πάρα πολύ από τίποτα – μπορούν να προκαλέσουν άγχος και να μειώσουν την ευτυχία.

 

14. Ζήστε μια αυθεντική και ουσιαστική ζωή

Να είστε πιστός στον εαυτό σας και να ζείτε σύμφωνα με τις αξίες σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι θέλω στη ζωή; Ποια μικρά βήματα μπορώ να κάνω για να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση;

 

– Σουζάνα Σαριγιάννη

Γράψτε ένα σχόλιο